ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ & ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Σήμερα Τετάρτη 19 Μαρτίου αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας μας επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να συναντήσει τον Υπουργό και να ενημερωθεί σχετικά με το » τι μέλει γενέσθαι» για τους υποψήφιους τρίτεκνους των Πανελλαδικών μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου της μοριοδότησης αυτών (αφού είχαν προηγηθεί άκαρπες τηλεφωνικές επικοινωνίες).
Τελικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αθανάσιο Κυριαζή ο οποίος ασχολείται με τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μας ενημέρωσε πως ο Υπουργός σε συνεργασία με τους Νομικούς Συμβούλους του Υπουργείου εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του έχει προκύψει ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία και τους άμεσα ενδιαφερόμενους να ικανοποιεί αλλά και να μην εμπίπτει σε ατοπήματα όπως αυτό της αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου μέτρου.
Πρόκειται να υπάρξει ενημέρωση εντός των προσεχών ημερών και λάβαμε την υπόσχεση πως δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι φετινοί υποψήφιοι.
Την ΟΠΟΤΤΕ εκπροσώπησαν οι Τζαβέλλα Μαριάνθη Αντιπρόεδρος Γ’, ο Κοντός Δημήτρης Αναπλ. Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καθώς επίσης και οι Δροσάκης Μανώλης Πρόεδρος του Συλλόγου Περιστερίου και ο Τασίκας Γεώργιος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόρφωσης.
Κατατέθηκαν επιστολές οι οποίες αναφέρονται και σε άλλα θέματα των τριτέκνων τα οποία εμπίπτουν στο τρέχον Υπουργείο και ζητήθηκε συνάντηση και με τον ίδιο τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ με Αρ. Πρωτ. 21

Αξιότιμε κ. Αρβανιτόπουλε

Μετά τη γνωστοποίηση της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, η τρίτεκνη οικογένεια δέχεται και νέο ράπισμα, μέσα στα τόσα του τελευταίου διαστήματος.

Oι Συνταγματικές διατάξεις περί μέριμνας και φροντίδας για την οικογένεια είναι σε ισχύ, όμως οι οικογένειες της χώρας και ειδικότερα οι τρίτεκνες, ούτε τις υποδομές, ούτε την οικονομική βοήθεια, ούτε την παροχή σίτισης, ούτε την παροχή στέγης στα Πανεπιστήμια, ούτε άλλες διευκολύνσεις έχουν τέτοιες που να θεωρούν ότι οι σπουδές τους γίνονται χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση, που μαστίζει τις οικογένειες , οι περισσότερες αδυνατούν να πληρώνουν για να εισαχθούν τα παιδιά τους (βλέπε πολλά φροντιστήρια, δυστυχώς αναγκαία).

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος για να μην υπάρχουν τέτοιες ανατροπές την τελευταία στιγμή και μάλιστα σε μικρό διάστημα πριν τις Πανελλαδικές.

Επίσης, οι τρίτεκνοι θεωρούν αναγκαίο και επιβεβλημένο να επανέλθουν οι μετεγγραφές, όπως ίσχυαν πριν το 2011, έτσι ώστε οι επιτυχόντες κατόπιν αιτήσεως τους να έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής στην πλησιέστερη Σχολή ή Τμήμα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί που φοιτά ο αδελφός τους.

Ευελπιστώντας στην ουσιαστική παρέμβασή σας για την επίλυση των θεμάτων που σας θέσαμε υπόψη σας με την παρούσα επιστολή μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ. ΑΧΛΑΔΙΑΝΑΚΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μ. ΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ με Αρ. Πρωτ. 22

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ –  ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ- ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

          Αξιότιμε  κ. Αρβανιτόπουλε

Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης και της τεράστιας μείωσης του μισθού των καθηγητών, οι τρίτεκνοι γονείς  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα της οικογένειας. Είναι λοιπόν αδύνατο στις σημερινές συνθήκες να συντηρήσουν δύο και σε πολλές περιπτώσεις τρία σπίτια. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που  σε άλλη περιοχή  είναι ο τόπος κατοικίας και   διαμένουν τα παιδιά με τον ένα γονιό που μετακινείται σε μεγάλη απόσταση ξοδεύοντας  παραπάνω από το κόστος του ενοικίου για την μεταφορά του και σε άλλη περιοχή να μένει ο άλλος γονιός μακριά από την οικογένεια. Με τον μέχρι σήμερα τρόπο των αποσπάσεων ελάχιστοι εκπαιδευτικοί κατάφεραν να πάρουν απόσπαση. Παρατηρήθηκε μάλιστα το φαινόμενο πολλοί ενώ πήραν απόσπαση και ενώ υπήρχε ανάγκη στον τόπο προορισμού τους να μην μπορούν να φύγουν από την θέση τους λόγω μη αντικατάστασής τους.

Επειδή οι αποσπάσεις έχουν, κοινωνικοκεντρικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Επειδή στο Σύνταγμα της Ελλάδος στο Άρθρο 21 παρ.1: «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους» και κάτι τέτοιο δεν γίνεται από την στιγμή μια οικογένεια με τρία παιδιά διαμελίζεται, ζητάμε:

  1. Την ένταξη των γονέων με τρίτα τέκνα στη κατηγορία των κατά προτεραιότητα μεταθέσεων –  αποσπάσεων.
  2. Οι αποσπάσεις στα γραφεία και τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ να γίνονται με βάση οικογενειακά – κοινωνικά κριτήρια τα οποία να είναι θεσμοθετημένα.

Ευελπιστώντας στην ουσιαστική παρέμβασή σας για την επίλυση των θεμάτων που σας θέσαμε υπόψη σας με την παρούσα επιστολή μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ. ΑΧΛΑΔΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μ. ΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗ